Чим небезпечна Омега 6 і де вона міститься
В останні двадцять-тридцять років відбулися глобальні зміни у світовій харчовій індустрії. Цим надприбутковим бізнесом заправляють компанії-монополісти. Вони встановлюють норми з вирощування худоби, а ці норми гранично прості: потрібно годувати худобу найдешевшими кормами, щоб отримати максимум вигоди.
Виганяти стада на природні пасовища, щоб тварини щипали свіжу зелену траву, вкрай невигідно. Набагато розумніше годувати худобу кукурудзою та іншим дешевим зерном. Вирощені на такому раціоні тварини стають джерелом небезпечної омега-6. Те саме можна сказати про рибу. Коли рибу виловлюють із природного середовища – океану, моря, річки – у її м'ясі містяться лише корисні омега-3 жирні кислоти.
А коли рибу штучно вирощують у спеціальних ставках та годують зерном, виходить небезпечний продукт із високим вмістом омега-6. Це ще не кажучи про проблему антибіотиків, які присутні і в м'ясі, і в рибі, і в молоці, і в яйцях промислового виробництва. .Який висновок ми можемо зробити? Тим, хто стежить за своїм здоров'ям, можна порадити вибирати фермерську м'ясо-молочну продукцію на прилавках магазинів. На жаль, коштує вона значно дорожче за заводську. Існують і радикальніші способи вирішення проблеми.
Якщо у вас великий надлишок ваги, хворе серце, високий рівень холестерину має сенс перейти на харчування з % тваринного білка 30 до загальної маси їжі.
Надлишок Омеги-6 призводить: підвищення в'язкості і згортання крові; В результаті виникає небезпека тромбоутворення. та інсульту. погіршення функціонування імунної системи; У такому стані організм більшою мірою схильний до різних захворювань. Нерідко вони стають хронічними. Виникнення злоякісних пухлин. Розвиток онкологічних захворювань.У людей, в організмі яких кількість жирних кислот Омега-6 перевищує норму, вищий ризик інфаркту захворювань - одне з найсерйозніших наслідків, до яких призводить надлишок Омега-6. Досі остаточно неясно, що стає причиною пухлин, але перевищення необхідної організму кількості жирних кислот може сприяти їх появі. Співвідношення Омега-3 до Омега-6 у продуктах Найбільшу користь Омега-6 приносять у поєднанні з Омега-3. У Швеції рекомендується співвідношення омега-6 до омега 3 (5:1), а Японії (4:1). Необхідно відновити баланс, щоб уникнути негативних наслідків надлишку або нестачі цих речовин в організмі. Коли кислот Омега-3 стає замало, організм повністю переходить на Омега-6, у результаті можливо відчуття сонливості, млявості. До речі, ескімоси використовують Омега-3 у співвідношенні 1 до 1 до Омеги-6, і мають найнижчий показник смертності від серцево-судинних захворювань на планеті! Досягти його можна, змінивши свій раціон. При цьому слід враховувати вміст поліненасичених жирних кислот у різних продуктах.
Продукт | Вміст Омега-3, мг | Вміст Омега-6, мг |
Льняна олія (1 ст. л.) | 7196 | 1715 |
Соняшникова олія(1 ст. л.) | 5 | 3905 |
Кунжутна олія (1 ст. л.) | 300 | 5576 |
Кукурудзяна олія (1 ст. л.) | 157 | 7224 |
Масло Канола (1 ст.л.) | 1031 | 2532 |
Оливкова олія (1 ст. л.) | 103 | 1318 |
Насіння Чиа (30 г) | 4915 | 1620 |
Насіння льону (30 г) | 6388 | 1655 |
Насіння соняшника (1 чашка) | 34 | 10602 |
Насіння кунжутне (1 чашка) | 541 | 6700 |
Насіння гарбузи (1 чашка) | 250 | 28571 |
Грецкі горіхи (1 чашка) | 10623 | 44567 |
Горіх миндаль (1 чашка) | 5.7 | 11462 |
Горіхи пекан (1 чашка) | 1075 | 22487 |
Пшениця (1 чашка) | 52 | 1152 |
Жито (1 чашка) | 265 | 1619 |
Овес (1 чашка) | 173 | 3781 |
Сочевиця (1 чашка) | 209 | 776 |
Фасоля, сира (1 чашка) | 39.6 | 25.3 |
Нут, сырий (1 чашка) | 202 | 5186 |
Зеленый горошок, сирий (1 чашка) | 50.8 | 220 |
Стручкова фасоля, сира (1 чашка) | 12.7 | 73.5 |
Салат латук, свіжий (1 пучок, 360 г) | 209 | 86.4 |
Шпинат свіжий (1 пучок, 340 г) | 469 | 88.4 |
Зелень кульбаби свіжа (100 г) | 44 | 261 |
Рукола свіжа (100 г) | 170 | 130 |
Яблоко, сырое (1 шт.) | 16.4 | 78.3 |
Банан сирий (1 шт.) | 31.9 | 54.3 |
Полуниця свіжа (100 г) | 65 | 90 |
морква сира (100 г) | 2 | 115 |
Я дотримуюся тієї школи нуриціологів, натуропатів і дієтологів, які за те, щоб у раціоні продукти з високим вмістом Омеги-6 були під контролем. ), щоб отримати більше Омеги-6, ніж Омегі-3. Але якщо у вашому раціоні щодня (!) є морепродукти або риба, борошна льону та зерна чиа, а також добавки з чистою та якісною Омегою-3 – тоді надлишок Омеги -6 вам не загрожує. Будьте усвідомленими в харчуванні та в комплексах для здоров'я! Ваш дієтолог-нутриціолог, Юлія Рокос