СЕРІЯ - Міфи про Холестерин
❗️МІФ 1: Холестерин викликає атеросклероз.
Більше 50 років тому низка вчених назвали холестерин основною причиною розвитку атеросклерозу. Вони зробили такий висновок після того, як знайшли холестерин у складі атеросклеротичної бляшки та помітили підвищення в крові однієї з його транспортних форм. Але холестерин не є причиною розвитку атеросклерозу. Давайте розумітися.
❗️Холестерин вкрай рідко мандрує організмом один — найчастіше він пересувається разом з білком. Такі союзи холестерину та білка називаються ліпопротеїнами (ліпос – жир, протеїн – білок), і бувають вони низькою та високою щільністю.
❗️Комплекси низької щільності печінка створює для того, щоб транспортувати холестерин з печінки до тканин. Комплекси високої щільності – щоб забирати холестерин та продукти його розпаду з тканин та повертати їх у печінку для подальшої переробки.
❗️Ліпопротеїни створюються для того, щоб возити холестерин з печінки в тканини і назад, не випускаючи його у вільне плавання.
Кожна клітина на мембрані має білок-рецептор. Він зчитує інформацію про те, що поряд проходить білок із холестерином, чіпляє холестерин та забирає його собі. І навпаки: клітина, в якій багато холестерину, знає, коли поряд проходить ліпопротеїн високої густини і віддає йому зайве.
❗️Тому підвищення рівня холестерину у складі ліпопротеїдів низької щільності не є причиною атеросклерозу, а наслідком. Печінка відправляє холестерин у судини, щоб вирішити проблему, що виникла там.
❗️На цій помилці заробляють фармацевтичні компанії, пропонуючи пити статини від атеросклерозу. Погана витівка. Статини погіршують синтез холестерину та заважають печінці рятувати судини – на атеросклероз вони ніяк не впливають.
❗️Ушкодження судин не пов'язані з кількістю холестерину в харчуванні. Вони виникають через безліч причин, серед яких ми хочемо виділити такі:
❗️живлення, рясніє простими вуглеводами і трансжирами, та й просто гіперкалорійний раціон;
❗️дефіцит мінералів, вітамінів, антиоксидантів, особливо магнію та біологічно доступного заліза;
❗️дисбаланс омега-3 та омега-6 та -9 поліненасичених жирних кислот у бік омеги-6 та -9;
❗️хронічні запалення;
❗️імунодефіцитні стани;
❗️синдром дірявого кишечника.
????МІФ 2: Аспірин розріджує кров.
В'язкість крові визначає ефективність нашого кровообігу. Вона регулює навантаження на серце, дозволяє підтримувати нормальний артеріальний тиск та оптимальну швидкість кровотоку.
В'язкість крові залежить від кількох факторів:
❗️співвідношення рідкої частини крові до її клітинної складової (гематокрит);
❗️особливості фізіології еритроцитів;
❗️співвідношення різних білків плазми крові (альбуміни/глобуліни);
❗️рН крові;
❗️кількість та активність у плазмі крові білків, відповідальних за згортання;
❗️температура тіла.
☝️❗️Так на який із цих факторів впливає аспірин? Він опосередковано бере участь у синтезі тромбоксану, речовини, що знижує згортання крові. Який стосунок це має до плинності крові у здорових людей? Жодного. Аспірин може допомогти тільки в комплексній терапії у людей із серйозними захворюваннями серцево-судинної системи: поширений атеросклероз, деякі форми аритмії, виражена варикозна хвороба, стан після операції на судинах тощо.
❤️Тепер про те, що насправді допомагає нашому організму підтримувати нормальну в'язкість крові:
❗️питний режим;
❗️живлення, збагачене корисними жирами та біологічно доступними білками (легко засвоюваними) - вони зроблять мембрани клітин крові (і не тільки) здоровими та еластичними;
❗️підтримка нормального рН організму - обмеження вуглеводів, м'яса, алкоголю та турбота про здоров'я шлунково-кишкового тракту;
❗️підтримка імунної системи, що нормалізує співвідношення альбумінів та глобулінів у плазмі крові;
❗️фізична активність.
????????????МІФ 3: Всі продукти, що надходять в організм, засвоюються на 100%.
Багато хто довго сперечається про те, який вітамін чи білок краще. Але ні ці суперечки, ні розрахунок БЖУ не мають значення, якщо ви нічого не робите систематично для того, щоб поліпшити засвоєння продуктів.
Ми думаємо, що їмо з тарілки, але насправді ми харчуємося з поверхні кишківника, де відбувається всмоктування речовин. Тому якщо ви хочете отримувати більше користі з їжі, почніть з обстеження та відновлення кишківника. Це програма реабілітації ШКТ.
☝️ Особливо важливо розібратися зі шлунково-кишковим трактом спортсменам, яким дієтологи призначають особливі дієти. Вони рідко запитують у пацієнтів, який у них стілець, чи буває здуття після їжі, чи проходили вони курс антибіотиків тощо. А від відповідей на такі питання залежить, чи готовий організм засвоїти харчування, необхідне досягнення поставлених цілей.
????????????Міф 4: Всі проблеми з кишечником - через глютен.
У сучасній пшениці дуже багато глютену і недостатньо білка — це пов'язано з процесом виробництва.
Багато фермерів вирощують два врожаї пшениці на рік замість одного — вони штучно висушують навесні пшеницю, що недозріла, прибирають її, знову засіюють поле і до осені отримують ще один недозрілий урожай. Але пшениця спочатку набирає глютен, а потім інші види білків. Ось і виходить, що в недозрілій пшениці переважає глютен. Коли його дуже багато, то кишечник справді страждає, але справа не просто в глютені, а в його кількості.
Всю відповідальність на глютен перекладати не варто. Кишечник дратують
ЩО РОБИТИ?
Також варто додати комплексну вітаміно-терапію:
1. Усунути дефіцит гормонів щитовидної залози.
2. Урізноманітнити раціон харчування тваринними жирами; 1гр/кг/добу.????
3. Додати до раціону харчування білкові продукти; 1,5 гр/кг/добу.????
4. Приймати Вітамін Д3, рівень вітаміну Д повинен бути не нижче 65-100 нг/мл☀️
5. Приймати Омега 3; Омега 3 індекс повинен бути не нижчим за 12%.????
6. Регулярний прийом антиоксидантів (вітаміни С, Е, ліпоєва кислота) ????
7. Нормалізувати функцію печінки та жовчного міхура!
8. Усунути дефіцит статевих гормонів.
Високий холестерин – це маркер дефіцитів, але він не викликає атеросклерозу.
⚡️Причиною атеросклерозу є окислювальний стрес, токсини та високий цукор.
Атеросклероз може розвиватися як при високому, так і при нормальному і низькому холестерині. Боротьба проти холестерину не позбавить атеросклерозу
❌Не треба боротися з високим холестерином, треба боротися з причинами, що спричинили його підвищення